Voedselintolerantie

  • Er is geen antistof vorming in het bloed
  • Er is vaak sprake van drempelwaarde, waardoor bij inname onder een bepaalde hoeveelheid voedingsstof gezonde worstgeen klachten optreden. Deze grens is individueel bepaald en kan seizoens- en leeftijdafhankelijk zijn
  • De reactiesnelheid waarbij klachten plaats vinden is over het algemeen 8 uur – 72 uur na blootstelling

Voedingstoffen die een reactie uit kunnen lokken zijn o.a.:

lactose (melksuiker) fructose (vruchtensuiker) gluten
sulfiet natriumglutaminaat (smaakversterker) perubalsem
biogene aminen (o.a. histamine, tyramine) methylxanthines (o.a. cafeïne) nikkel

Zo ook de volgende voedingsmiddelen de zogenaamde “triggers”:

tomaat kiwi citrusfruit
chocolade varkensvlees aardbei

De ervaring is dat geur- kleur- en smaakstoffen een reactie kunnen geven maar vaak blijkt in de praktijk een andere voedingsstof voor de klachten verantwoordelijk te zijn.